Waarschijnlijk is het je niet ontgaan dat de social media afgelopen maanden/jaren vol staat met influencers. Onbewust of bewust zal je er ongetwijfeld al wel is gebruik van hebben gemaakt of ben je er door beïnvloed. En dit is iets heel normaals. Influencers leren hoe ze het beste mensen kunnen bereiken en zo daar zelf geld aan verdienen. Een influencer is iemand die door middel van gesponsorde Instagram posts geld verdient. Ook op YouTube wordt er volop gebruik gemaakt van gesponsorde deals of reclames. Dit zijn voornamelijk vloggers of youtubers die dagelijks iets posten. Bij de meeste mensen begint dit kleinschalig en doen ze het eerst voor hun eigen plezier. Later wordt dan pas duidelijk dat er ook echt goed geld mee te verdienen is.
Hoe gaat dit in zijn werk?
Influencing vindt niet plaats op een telsell-achtige manier. We kennen namelijk allemaal wel de Tell Sell reclame waarbij je mega aanbiedingen te pakken kan krijgen en dan krijg je er ook nog is 2 producten gratis bij! Bij influencing gaat het om een heel andere groep mensen die hun product willen presenteren. Ze zijn unieker en ook veel authentieker. Dit betekent dus dat een influencer niet in het klassieke marketingplaatje past. Het is niet iemand van een marketing bureau, maar gewoon een nieuweling die met een eigen kanaal op een sociaal netwerk is begonnen. De meeste youtubers of Instagrammers zijn dus ook begonnen als hobby om hun deskundigheid of tips te delen. Maar later bleek dat bekende merken zoals Dove en Nivea maar ook mode merken zoals Loavies, Shoeby of Colourful Rebel dit erg interessant vinden. Door het zien van die kleding bij bepaalde influencers willen alle jongeren het ook opeens aan!
De negatieve kant er van
Naast het feit dat het natuurlijk allemaal erg leuk is en leuk vermaak is heeft het ook zijn mindere kanten. Door een bepaald beeld wat sommige influencers schetsen kan het voor onzekere tieners erg neerbuigend zijn. Als zij bijvoorbeeld iemand zien in bikini die een zelfbruiner promoot met “the perfect body” kan het zijn dat zij zichzelf niet genoeg vinden. In de ergste gevallen kan dit gevolgen hebben zoals uithongering en anorexia. Gelukkig zijn er tegenwoordig meerder influencers die het realistische beeld laten zien en laten zien dat ook bij hun echt niet alles perfect is! Ook ligt een social media verslaving om de hoek. Apps zoals Instagram en YouTube weten heel goed hoe ze er voor moeten zorgen dat je aandacht erbij blijft en nog even een uurtje langer scrolt. Is het zo ver gekomen dat je echt niet meer zonder kan is hulp bij verslaving een goed idee, en daar hoef je je ook zeker niet voor te schamen. Door een paar afspraken kan jij gelukkig weer snel door het leven zonder verslaving!