Boot zomer klaar maken

0
170

De temperaturen beginnen te stijgen in ons land. Het weer wordt steeds aangenamer. De wind is meer gaan liggen en de zon komt steeds vaker door. De lente en zomer zijn opkomst. Dat betekent meer tijd doorbrengen buiten. Zo ook voor de liefhebbers van het water. Boten worden uit de opslag gehaald en de laatste onderhoudsbeurt wordt gegeven. Om de boot zo klaar te maken voor de zomer.

Epoxy

Het laatste onderhoud van de boot, voordat hij te water gaat, wordt vaak gedaan met behulp van epoxy. Epoxy is een zeer sterke epoxyhars die wordt gebruikt voor verschillende toepassingen. In de watersport wordt epoxy vooral gebruikt voor het aanbrengen van een coating. Andere toepassingen zijn lamineren, lijmen, plamuren en resin art. Epoxy bestaat uit twee componenten, een heldere epoxyhars en epoxyharder. Deze hebben een mengverhouding van twee gewichtsdelen epoxyhars op 1 gewichtsdeel epoxyharder. De epoxyhars heeft een hoge mechanische sterkte, een sterke geur en hardt transparant uit. Door epoxy te combineren met vulmiddelen ontstaat er een ijzersterke epoxylijmverbinding of een lichtgewicht en waterdichte epoxyplamuur die niet krimpt maar goed schuurbaar blijft. Ideaal dus voor in de watersport. Epoxy is aan te brengen met behulp van een kwast of roller of er kunnen dunne lagen, kleiner dan 0,5 cm, worden gegoten. Het heeft een lage viscositeit en dringt daardoor gemakkelijk door in het te behandelen oppervlak. Het hecht daarom vrijwel op elk oppervlak zoals hout, steen, beton, de meeste kunststoffen, metaal, aluminium, etc. Hierdoor is een primer vaak overbodig. Het voordeel is ook dat epoxy nog te gebruiken is bij lagere temperaturen. Alleen zal de uitharding langer duren. Normaal doet een volledige doorharding er 24 uur over. Bij lagere temperaturen zal dit dus langer zijn. Maar ook de laagdikte is van invloed op de tijdsduur van de volledige doorharding.

Toepassingen epoxy

Naast het gebruik van epoxy in de watersportwereld. Wordt epoxy ook gebruikt door kunstenaars, meubelmakers en ontwerpers. Dit wordt vaak aangeduid als resin art. Ze gebruiken het bijvoorbeeld om kwetsbare objecten te verstevigen of weerbestendig te maken. Of voor het maken van sieraden en onderzetters. Verder worden ook houten tafels gecoat met epoxy of er wordt geschilderd met epoxy. Daarnaast wordt epoxy ook gebruikt bij aquariums en terrariums. Met behulp van epoxy worden de aquariumbakken aan elkaar gelijmd en waterdicht gemaakt. Niet alleen bedrijven en zelfstandige ondernemers gebruiken epoxy. De thuisklussers onder ons gebruiken ook regelmatig epoxy. Bijvoorbeeld bij het beschermen van hout of steen of het repareren van rotte kozijnen. Maar ook bij het waterdicht maken van de badkamer of voor een vloercoating in de garage komt epoxy goed van pas.