Welkom op Fever Dream. Hier worden dromen werkelijkheid door middel van verhalen

Kaas is, daadwerkelijk, baas!

Kaas is cool. Je mag me raar aankijken, of liever, dit scherm met deze woorden erop raar aankijken, maar kaas is een ontzettend belangrijk deel van immens veel gerechten, keukens en culturen. Zelf ben ik ook gek op kaas, en de kans is groot dat jij als lezer net zo gek, of misschien nog wel gekker bent, op de smaakmaker van de eeuw. Of je nu nog even naar de winkel rent om Parmezaanse kaas kopen, of bij de boer een hele kaas kopen voor elkaar krijgt, hoe wordt kaas eigenlijk gemaakt?

Zoals we allemaal weten is kaas een zuivelproduct met een vaste structuur. Zo zouden veel van ons het niet noemen, maar dat is wat het is. Kaas wordt gemaakt van de melk van herbivoren. Vaak zijn dit koeien en geiten, maar er kan ook kaas worden gemaakt van schapen, buffels, paarden, kamelen, rendieren en jakken, elk met hun unieke smaak. Door deze mogelijkheden, zowel in het gebruik van de melk, als het toevoegen van natuurlijke smaakstoffen en hoezeer de smaak veranderd naarmate de kaas langer rijpt, is kaas een enorm veelzijdig voedsel dat zowel goed dient als de basis van gerechten dan als een, vaak onmisbare, smaakmaker.

Aan de melk die er gebruikt wordt voor het maken van de kaas wordt stremsel en zuursel toegevoegd. Door het toevoegen van deze elementen aan de melk, worden de vaste stoffen gescheiden van het vocht (de wei). De vaste stoffen in kaas zijn de eiwitten, vetten en mineralen. Hierna wordt zout en eventuele schimmels toegevoegd aan het bereiden van de kaas. Ook deze toevoegingen hebben zeer veel invloed op de smaak van de uiteindelijke kaas. Er zijn dus ontzettend veel combinaties en mogelijke uitkomsten mogelijk bij het maken van kaas. Hierna worden de kazen gevormd en gerijpt. Dit gebeurd soms wel weken lang. Het ligt eraan hoe “oud” de boer de kaas wilt; hoe ouder de kaas, hoe scherper hij smaakt. Het tegenovergestelde is daarbij ook waar; hoe jonger de kaas, hoe lichter de smaak.

Of het nu Parmezaanse kaas is, of Goudse kaas, bijna iedereen lust wel een blokje. Kaas wordt met liefde gemaakt, en er is ontzettend veel kaas op de wereld. Schimmelkaas, geitenkaas, allerlei soorten kaas gemaakt van koeienmelk, en dat zijn alleen nog de meest bekende soorten. Vergeet dus vooral de kaas niet bij je volgende wijnproeverij of feestje, want daar zit veel liefde in. En het is gewoon lekker!

Gerelateerde dromen

Ontdek

Ontdek de geheimen van efficiënte datacenterkoeling

In de wereld van technologie en digitale communicatie, zijn datacenters het kloppend hart. Ze...

Een kijkje in de wereld van productfotografie met happix

Je hebt misschien vaak gehoord dat een foto meer dan duizend woorden waard is....

Met combi-apparaten in huis ben je van alle gemakken...

In de moderne wereld worden we omringd door een overvloed aan technologische innovaties die...

Jouw nieuwe carrière start bij jongepier met onze rijinstructeursopleiding!

Altijd al een carrière switch willen maken? Misschien is een baan als rijinstructeur iets...

Geniet van comfortabele stoelen bij jou thuis

Het bevorderen van comfort en welzijn is van cruciaal belang, vooral voor ouderen die...

Waarom het juiste Adidas padel racket een gamechanger is...

Heb je ooit nagedacht over het belang van het juiste padel racket in je...

Populaire categorieën

Comments