De man die niet volwassen wilde worden

0
222

Lange tijd heb ik me verzet tegen het volwassen worden. Ik hou van vrijheid, maar alleen jeugdigheid past bij grenzeloze vrijheid. Bij volwassenheid komen onvermijdelijk verplichtingen kijken. Je moet elke dag vroeg opstaan om naar het werk te gaan, je moet een vaste vriendin vinden en je moet carriere maken. Niets voor mij. Ik had te veel liefde in mij voor slechts één vrouw. Te veel ambities om ze binnen de kaders van het winstoogmerk van een bedrijf vorm te geven. Een te onstuiming dag-en-nacht ritme om iedere dag vroeg op te staan. Lees hier het verhaal van de man die niet volwassen wilde worden.

De twintigjarige vrijheidsstrijder

Als twintiger kom je er lange tijd mee weg om een 'rebel without a cause' te zijn. Je begint met studies waar je een jaar later weer mee stopt. Niemand kijkt er vreemd van op. Het hoort bij de jeugdige onbezonnenheid. Ikzelf hield dit vol tot een jaar of 24. Vanaf dat moment gaan leeftijdsgenoten al allerlei dingen presteren. Ze behalen een master en beginnen aan hun eerste baan. Dat is irritant, want als je zelf nog niks op je palmares hebt gestaan, steekt dit hier schril tegen af. Datzelfde jaar begin ik nog maar eens aan een nieuwe bachelor. Dat is voor mijn ouders het signaal om de geldkraan dicht te draaien. Ook de studiefinanciering wordt dan kortgewiekt door een van de liberale kabinetten. Er komen scheurtjes in mijn bastion van vrijheid. Ik ga werken in een kroeg en verdien met hangen en wurgen genoeg geld om mijn hoofd boven het water te houden. Tegelijk zie ik dat mijn vrienden vette salarisstroken ontvangen voor werk dat volgens mij niet heel moeilijk is. Langzaam maar zeker begint de volwassenheid er minder angstaanjagend uit te zien.

Volwassenheid met alles erop en eraan (zelfs een hypotheek!)

Inmiddels ben ik 31 jaar. Ik heb het lang volgehouden, maar vorig jaar behaalde ik dan toch mijn diploma. Ik ging aan de slag als middelbare school docent en leerde dat volwassen zijn ook best leuk kan zijn. Natuurlijk is het een beetje jammer dat ik niet iedere dag kan opstaan zodra ik wil. Wel haal ik veel meer voldoening uit het lesgeven dan het wc's schrobben in de kroeg om zes uur 's ochtends. Ook heb ik een vaste vriendin. Sinds kort hebben we zelfs een eigen huis met een hypotheek! Dit zag ik altijd als de grootste bal en ketting. Zodra ik een hypotheek had, was het gedaan met mijn vrijheid. Dit valt gelukkig reuze mee. Via Hypotheekrente.nl konden we onze Hypotheek berekenen en een zo voordelig mogelijke hypotheek afsluiten. De maandlasten zijn zelfs lager als toen ik nog huurde. Ook de Hypotheekrente is gelukkig erg laag. Volwassenheid is zo erg nog niet!