Welkom op Fever Dream. Hier worden dromen werkelijkheid door middel van verhalen

De menselijke behoefte aan religie

Al vanaf het begin der tijden voelen mensen dat er meer zit tussen hemel en aarde. Ze kijken naar de hemel, de sterren en het veranderen der getijden en denken: dit is geen toevallige brij van elementen, atomen en natuurfenomenen. Hier moet een bepaalde gedachte achter zitten. Zodoende komen mensen met goden en religies op de proppen. In het begin zijn dit nog natuurgoden, waartoe we ons richten voor bijvoorbeeld een goede oogst. Later raken deze goden overbodig, want we leren hoe we het land kunnen irrigeren zodat we ook in droge tijden een goede oogst veilig kunnen stellen. In plaats daarvan ontstaan er grote religies, die antwoorden geven op vragen die niemand kan beantwoorden. Hoe moet ik leven? Wat is er na de dood? Wat is goed en wat is slecht?

Een samenleving zonder religie

In het Westen zijn de meeste mensen de afgelopen vijftig jaar van hun religie afgevallen. Onze vragen naar het leven beantwoorden we met inzichten uit de wetenschap. Galileo Galilei verklaart hoe er iedere dag een brandende bol aan de horizon verschijnt die ons van warmte voorziet. Mendel beschrijft hoe genen ons uiterlijk en onze karaktereigenschappen vormgeven. Einstein weet zelfs hoe tijd en ruimte werken. Veel mensen vinden de antwoorden van deze wetenschappers overtuigender dan de antwoorden in oude boeken zoals de Bijbel. Er zijn drie wetenschappelijke manieren om te bewijzen dat het universum 13,7 miljard jaar oud is die iedereen logisch zal vinden. Dit gaat over de beweging van planeten, de aanwezigheid van straling en de afkoeling van het universum. Tegenover deze drie methodes, kan uit de Bijbel worden afgeleid dat het universum ongeveer 10.000 jaar oud is. Een duidelijke verklaring is er niet te vinden. Blijkbaar achtte God dit een geschikt moment om 'het licht aan te doen'.

Op zoek naar antwoorden

Toch heeft de wetenschap niet op alle vragen een antwoord. De vragen in de eerste alinea kunnen zelfs niet op een wetenschappelijke manier worden beantwoord. Dit is een probleem, want het zijn misschien wel de belangrijkste vragen in een mensenleven. Wat moeten we doen in onze tijd op deze aardbol? Wat is er na de dood? Wat is goed en slecht?  Veel mensen hebben daarom behoefte aan spiritualiteit in hun leven, zodat men een antwoord op deze vragen kan vinden. Men kan bijvoorbeeld af en toe zijn oor te luister leggen bij een paragnost. Paragnosten houden zich onder andere bezig met de lotsbestemming van een mens. Als je niet zeker weet wat je te doen staat in de liefde, je carriere of een ander domein in het leven, dan kunnen zij je een zetje in de juiste richting geven.

Gerelateerde dromen

Ontdek

Je studentenstad verkennen

Ga je na de zomer beginnen met een nieuwe studie? Of ben je al...

Dromen van een geweldige inrichting

Sommige mensen hebben hier nou eenmaal aanleg voor. Dit type mens kan een woning...

Maak van je dromen werkelijkheid

Iedereen heeft dromen. Op een gegeven moment kom je op het punt dat je...

Chemisch afval is misschien wel het belangrijkst om te...

Deze generatie moet het scheiden van afval doorzetten en de moeite waard maken. Ik...

3x tips bij het kiezen van de juiste bril

Een bril is tegenwoordig naast een praktisch item ook een waar fashion statement. Steeds...

De keuze van je vloer

Als je van plan bent om een huis te gaan kopen of om hem...

Populaire categorie├źn

Comments