Mamafiets kopen?

0
165

Een mamafiets is ideaal voor ieder moeder, je kan er gemakkelijk je kind mee vervoeren. Laat de naam je niet verwarren, want papas kunnen ook gewoon gebruik maken van deze fiets. Daarom noemen een aantal mensen het ook wel eens “familiefiets”. Wat deze fiets nou uniek maakt is dat het speciaal is ontworpen voor ouders. Hierbij komt veiligheid voorop, wegens het feit dat ze vaak met kinderen achterop fietsen. Zo is er meer ruimte op de fiets voor een kinderzitje en is de fiets makkelijk te parkeren met een comfortabele zitting.

Wat is het precies?

Om nou dieper op de mamafiets in te gaan, worden de verschillende onderdelen besproken. De frame van deze fiets heeft een diepere knik, wat staat voor een lage instap. Zo kan je gemakkelijk op de fiets instappen, zonder al teveel moeite te hoeven doen. Bij een herenfiets moet je vaak wat hoger instappen en dat vinden veel mensen niet zo comfortabel. Verder is de afstand tussen het zadel en het stuur veel groter dan bij bijvoorbeeld een normale damesfiets. Dit is erg handig wanneer je gebruik maakt van een kinderzitje, zo blijf je beschikken over voldoende ruimte en kan je makkelijk manoeuvreren. Overigens is de stuurpen ook nog eens vaak verstelbaar, dus mocht je dit een belangrijk eigenschap vinden. Dan wordt het aangeraden om op te letten bij de specificaties, want bij een aantal modellen is het niet verstelbaar. 

Parkeren

Parkeren met een kinderzitje achterop kan nog wel eens vervelend zijn bij reguliere fietsen. De mamafiets biedt hierbij een ideale oplossing aan door de standaard te voorzien van twee poten. Waardoor de fiets gebalanceerd kan rusten in plaats van één kant. Zoals de meeste fietsen beschikt ook deze een veilige slot, waarbij je de fiets op slot kunt doen. Verder beschikken ze over meerdere versnellingen, waardoor je gemakkelijk op ieder situatie kan anticiperen en je eigen rijgedrag kan aanpassen.

Kinderzitje

Deze fiets is eigenlijk speciaal gemaakt, zodat je gebruik kan maken van een kinderzitje. Daarom is het verstandig om ook een kinderzitje aan te schaffen, wanneer je een mamafiets wil gaan kopen. De meeste zitjes zijn dan ook makkelijk aan te sluiten op deze speciale fiets, ze beschikken namelijk over een universele aansluiting. Deze zitjes kunnen zowel voorop als achterop. Wanneer je het kind voorop laat zitten kan je gebruik maken van een windscherm net zoals bij scooters, maar dan speciaal gemaakt voor fietsen. Deze windscherm zal je kind beschermen tegen het wind. Verder is het natuurlijk verstandig om een helm aan te schaffen voor het kind. Er komt dus echt veel bij kijken tijdens het aanschaffen van een fiets!