Biosbestrijding tegen bloedluis bij kippen

0
339

Veel houders van kippen zullen bekend zijn met het krijgen van een plaag, zoals bijvoorbeeld een plaag van bloedluis. Dit is zeer vervelend voor dieren omdat het ze gestrest maakt en vermoeid. Nou kun je bloedluis bestrijden met chemische middelen, maar er zijn ook manieren om een natuurlijke vijand in te zetten die de bloedluis aanvallen. Hierdoor zullen je kippen snel weer vrij zijn van de bloedluizen. In deze blog lees je meer.

Wat is een bloedluis?

Een bloedluis is een kleine parasiet, een rode vogelmijt die Demanyssus gallinae heet. Hij staat dus ook beter bekend als de bloedmijt of rode mijt en komt veel voor in de veehouderij. Dieren als kippen, maar ook duiven, kanaries, parkieten, of reptielen kunnen last krijgen van de bloedluizen. De kleine mijten lijken van de ene op de andere dag aanwezig te zijn. Soms kunnen er wel honderden in één keer lijken te zijn. Dit is ook niet zo gek, want een vrouwtje kan wel een paar duizend eitjes leggen in enkele maanden. Het gemene aan de bloedluizen is dat ze zich verstoppen in de kieren en gaten van het hok van de dieren.

Overdag zijn ze dan ook nergens te bekennen, maar s ’nachts komen ze tevoorschijn en vallen dan de dieren aan. Ze bijten zich dan vast in de huid van de kip. Bij kippen merk je dan dat ze in de nacht erg onrustig zijn. Ze fladderen rond en proberen met hun snavel de mijten weg te halen. Doordat ze zo gestrest raken van de bloedluizen worden ze overdag juist heel moe. Bovendien zullen ze minder eieren leggen.

Hoe herken je de bloedluizen?

Om de bloedluizen te zien kun je daarom het beste midden in de nacht met een zaklamp kijken in het hok van de kippen. Ook kun je bij de dieren tussen de veren kijken of je de luizen ziet zitten. Je ziet dan namelijk kleine rode bobbeltjes in hun huid. Wanneer de plaag ernstig is dan zal je de luizen ook overdag in de veren van de dieren aantreffen. Daarnaast merk je natuurlijk aan je kippen dan ze zich anders gaan gedragen. Tot slot kun je soms de kenmerkende rode stippen op eieren aantreffen welke ook blijk geven van de aanwezigheid van bloedluis.

Hoe kun je bloedluis bestrijden?

Er zijn diverse manieren om de bloedluis kippen te helpen met biologische bestrijdingsmiddelen. Dit kan bijvoorbeeld met de inzet van roofmijten. Dit is een methode waarbij de bodemroofmijt, ook wel bekend als de De Hypoaspis miles, losgelaten word in de plaatsen waar de bloedluizen zich bevinden. Je kunt de roofmijt kopen in een soort van grond die je kan uitstrooien in de kieren en gaten waar de bloedluizen zitten. Je zou dit dan in hoopjes kunnen doen zodat de roofmijten de kans krijgen om te overleven en op zoek te gaan naar de bloedluizen.