De voordelen van een traagschuim matras

0
141

Op zoek naar een goed matras zodat jij de ultieme nachtrust krijgt zodat je elke dag fris en fruitig de dag kan beginnen? We weten allemaal dat een goed matras zorgt voor ondersteuning van ons lichaam en dat we soepel uit bed kunnen komen. Maar toch hoe goed we het ook weten allemaal, hoe slecht we er soms over nadenken en te lang op een matras blijven liggen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus ben jij op zoek naar een goed matras? Wij behandelen de voordelen en weetjes over een traagschuim matras in deze blog. Zo kan jij kijken of een traagschuim matras iets voor jou is ja of te nee. 

 

Voordelen traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen kennen een aantal specifieke voordelen, maar er kleven ook enkele nadelen aan traagschuim. Op deze pagina gaan we dieper in op het ontstaan van traagschuim en alle voordelen van traagschuim matrassen.

Dit zijn de grootste voordelen van traagschuim:

  • Traagschuim werkt drukverlagend
  • Traagschuim reageert op uw lichaamswarmte waardoor het zich aanpast aan uw lichaam
  • Zorgt voor een goede doorbloeding en helpt doorligplekken voorkomen

Hieronder gaan we wat dieper in op bovenstaande aspecten.

Wist je dat… Traagschuim is ontwikkeld door de NASA?!

NASA traagschuim wordt ook wel visco-elastisch memoryfoam of NASA-schuim genoemd. De naam heeft het te danken aan haar ontwikkelaar, namelijk het National Aeronautics and Space Administration, oftewel NASA. In de jaren ’60 van de vorige eeuw waren de wetenschappers bij NASA op zoek naar een materiaal dat de astronauten zou kunnen beschermen tegen de hoge versnellingskrachten die vrijkomen tijdens een lancering.

De astronauten ervaarden een gigantische druk tijdens het opstijgen en werden minutenlang tegen de rugleuning van hun stoel geduwd. Dit was ten eerste erg gevaarlijk voor het lichaam en ten tweede vrij oncomfortabel voor de astronauten. Zo werd het indrukwekkende en drukverlagende NASA- traagschuim ontwikkeld.

 

Traagschuim heeft zeer goede drukverlagende kwaliteiten

Vandaag de dag gebruik NASA al andere, nog meer gespecialiseerde materialen om hun astronauten te beschermen. De opvallende, drukverlagende kwaliteiten van traagschuim zijn echter niet onopgemerkt gebleven. Zo is traagschuim niet meer weg te denken uit de Nederlandse slaapkamer. En dat komt vooral door die drukverlagende eigenschap.

Reageert op lichaamswarmte

Het materiaal reageert opmerkelijk snel op de druk en lichaamswarmte van een gebruiker. Van nature is het materiaal relatief hard, maar onder invloed van druk of warmte wordt het al gauw zacht. Door deze ‘intelligente’ eigenschappen is traagschuim een materiaal dat zich snel weet aan te passen aan de contouren van de gebruiker. U zult het gevoel krijgen lekker weg te zakken in het matras, zonder dat u hoeft in te boeten op draagkracht.

Redelijk goede ondersteuning

Een van de belangrijkste aspecten van een goed matras is namelijk dat het uw lichaam goed ondersteund. Traagschuim zorgt ervoor dat u voldoende wegzakt om comfortabel te liggen, en tegelijkertijd worden uw spieren en botten voorzien van de nodige ondersteuning.

Traagschuim in de zorgsector

Door de drukverlagende kwaliteiten van het materiaal traagschuim, wordt het veel gebruikt in de zorgsector. Dus in ziekenhuizen, en verzorgingstehuizen waar men voor langere tijd op bed moet liggen. Het materiaal zorgt voor een goede doorbloeding, en helpt doorligplekken te voorkomen.

Ook bij rug- en nekklachten

Traagschuim kan goed langere perioden zeer intensief worden gebruikt. Maar niet alleen in de zorgsector bieden de drukverlagende kwaliteiten uitkomst. Door de combinatie van zachtheid en een goede ondersteuning kan een traagschuim matras ook verlichting bieden voor mensen met rug- en nekklachten, of bijvoorbeeld stijve spieren en gewrichten.

Topsporters

Ook veel topsporters ‘zweren’ bij een traagschuim matras om hun spieren de broodnodige rust te geven. Er wordt onder sporters wel eens gegrapt dat een traagschuim hun ‘geheime’ trainingsmaatje is. Een groot onderdeel van een goede training is immers een goede nachtrust. Tijdens de nachtrust krijgen spieren essentiële stoffen om te herstellen na een zware training.