Welkom op Fever Dream. Hier worden dromen werkelijkheid door middel van verhalen

Op zoek naar duurzame palmolie

Palmolie is de meest geproduceerde en verhandelde plantaardige olie ter wereld. De olie wordt geperst uit het pulp van de vrucht van de oliepalm, die 30 tot 35 procent olie bevat. Hoewel palmolie goed is voor 40% van het wereldwijde verbruik van plantaardige olie, beslaat het slechts 7% van de landbouwgrond die bestemd is voor de productie van plantaardige olie. Maar de olie kan efficiënt geproduceerd worden door de hoge opbrengst per hectare in vergelijking met andere oliegewassen. Deze hoge opbrengst en de grote verscheidenheid aan toepassingen van palmolie maken het een essentiële hulpbron bij het waarborgen van de wereldwijde voedselzekerheid en het bestrijden van armoede op het platteland. 

Vanwege dit grote belang, moeten we goed zorgen voor deze industrie. Dat betekent dat we ons hard moeten maken voor een duurzame productie van palm olie.

Want in de loop der jaren heeft de productie van palmolie een negatieve reputatie opgelopen. Palmolie kan immers alleen rond de evenaar worden verbouwd. De palm olie plantages vereisen een tropisch klimaat. En dat vindt je natuurlijk niet overal. Tegelijkertijd vinden we in deze gebieden waardevolle oerbossen (tropen) en de meest kwetsbare ecosystemen op aarde. Veel mensen associëren palmolie daarom direct met ontbossing, pesticiden, brand, uitbuiting van de lokale boeren.

Maar dat het ook anders kan, bewijst Nederland. Nederland zet zich in voor een duurzame productie en toeleveringsketen voor palmolie. De Nederlandse Alliantie voor Duurzame Palmolie is een samenwerking tussen tal van verenigingen uit de voedings- en diervoederindustrie. Hun doel? Een 100% duurzame palmolie in Nederland. Naar het voorbeeld van Nederland zijn er in andere landen soortgelijke allianties gevormd. Deze ontwikkelingen zijn belangrijk omdat we een wereldwijde vraag naar duurzame palmolie nodig hebben om de hele toeleveringsketen te transformeren. Op dit moment is het aanbod van duurzame palmolie groter dan de vraag. Daarom blijft het voor grote bedrijven vooralsnog voordeliger om palmolie op een niet duurzame manier te produceren. Als deze grootschalige producten zien dat de vraag naar duurzame palmolie toeneemt, zullen ook zij overgaan op een duurzame productie wijze.

Bewustwording

Als consument is het daarom belangrijk dat we bewust zijn over deze verschillende productie methoden van palmolie. Zoek daarom naar palm oil products met een RSPO-certificering: Roundtable on Sustainable Palm Oil. Met deze certificering weet je zeker dat de palm olie verwerkt in het product op een duurzame manier is geproduceerd. Met genoeg vraag, volgt aanbod vanzelf. En alleen op deze manier kunnen we de productie van palmolie in de toekomst veilig stellen zonder de schadelijke gevolgen van het milieu.

Gerelateerde dromen

Ontdek

Hoe vind je een mooi valentijnscadeau voor de liefste...

Een feestdag die al vroeg in het jaar voorkomt is Valentijnsdag. Op 14 februari...

Haal de 19e eeuw in huis met industriële lampen

In rap tempo veroveren industriële lampen de interieurwereld. Dat is niet zomaar, want door...

Veilig op je fiets

In Nederland wordt er ontzettend veel gefietst, het is niet voor niks het grootste...

3x Cadeaucategorieën die altijd goed zijn

Met de Kerstdagen voor de deur zijn de lootjes binnen de familie inmiddels al...

Heb jij deze verzekeringen al afgesloten?

Verzekeringen zijn doorgaans geen zaken waar we ons graag mee bezig houden. Het kost...

Op welke manieren kun je gordijnen inzetten?

Op het moment dat je gordijnen hebt, zijn deze op verschillende manieren in te...

Populaire categorieën

Comments