Iemand aangereden op de fiets… wat nu?

0
281

Het is je hopelijk niet overkomen, maar wat doe je nu als je tijdens het autorijden een fietser aangereden hebt? Een vreemde vraag wellicht, maar wel eentje die snel omhoog komt als je in een dergelijke situatie bent beland. Moet je een advocaat bellen? Moet je meteen uit de auto stappen? Wat als er beschadigingen zijn of iemand is bewusteloos? Hoe zit het met de schadevergoedingen? Het is belangrijk om hier goed informatie over te innen, stel je overkomt zoiets. Maar in de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat je moet doen!

Fiets aanrijdingen en de wet

In Nederland is het vaak zo dat de wet aan de kant van de fietser staat, van welke kant deze ook is gekomen of hoe roekeloos deze persoon ook is. Als fietser ziet de verkeerswet deze persoon namelijk als een 'kwetsbare verkeersdeelnemer' en net als met voetgangers moeten bestuurders van gemotoriseerde voertuigen daarom altijd voor deze verkeersdeelnemers uitkijken. Maar misschien denk je wel dat een advocaat veel te duur is. Daar hoef jij je dus echt geen zorgen om te maken, want iedereen heeft recht op kosteloze rechtsbijstand bij een verkeersongeval. Oftewel, de staat betaalt al jouw rechtskosten. Dit is natuurlijk best wel handig, want hierdoor heb je echt niets anders te verliezen dan tijd!

Als fietser recht op een schadevergoeding

Voor mij was de schade gelukkig beperkt. Een mooie blauwe plek net onder de knie, en een voorwiel waar een knik in zat. Een weekje mank lopen en honderd euro uitgeven aan een nieuw wiel is natuurlijk niet leuk. Dus zeker als jij het erger te verduren hebt gehad dan ik kan dit een pijnlijke en dure grap worden als je geen hulp inschakelt. Daarom is het van belang dat je een goede letseladvocaat opzoekt. Honderd euro is immers al meer dan genoeg om wat leuks van te doen.

Maar welke advocaat dan?

Belangrijk is dat je terecht komt bij een bekwame letseladvocaat. Die zal dan doormiddel van een kort gesprekje vaststellen wat de schade is, en wat jij nog hoort terug te krijgen. Daarna is het een kwestie van wat foto’s maken, en langs de huisarts om de schade vast te stellen. Daarna ben je in principe klaar, en zal de advocaat de rest voor je gaan regelen. Wees dus niet lui in dit soort gevallen, maar pleeg gewoon een belletje, want daar zal je later nog plezier van hebben!