Welkom op Fever Dream. Hier worden dromen werkelijkheid door middel van verhalen

Rokkostuum, smoking of toch een jacquet? Welke kies jij?

Heb jij binnenkort een feest, diner of andere gelegenheid waar een bepaalde dresscode zeer wenselijk is? Grote kans dat je als man als snel naar een rokkostuum, smoking of een jacquet wordt neigt. Dit zijn overigens ook wel de outfits als het gaat om een gelegenheid met een officiële sfeer. Weet je alleen niet meer precies voor welke outfit je moet kiezen en hoe je de outfit moet dragen? In dit blog vertellen we je alles over het rokkostuum, de smoking of een het jacquet.

Smoking

De smoking is vaak de eerste outfit waar de heren aan denken als er een outfit gekozen dient te worden. Vaak staat er op de uitnodiging of bij de dresscode Black Tie vermeld. Een black tie is betekent natuurlijk letterlijk een zwarte das, al dragen mannen bij deze outfit voornamelijk een zwarte strik. Voor de rest bestaat deze outfit uit het bovenstuk, in de volksmond ook wel de blazer of het colbert genoemd, een witte blouse en uiteraard de pantalon. De pantalon is hierbij de broek. De traditionele kleur is een zwarte smoking met een witte blouse en een zwarte (vlinder)das. Tegenwoordig zijn we echter ook steeds vaker donkerblauw, donkerrood en zelfs grijs of wit voorbij komen. Weet wel dat dit dus niet de officiële kleuren zijn.

Rokkostuum

Rokkostuums worden vaak in de war gehaald met zowel een smoking als een jacquet. Toch ziet er echter wel verschil tussen de outfits en die vallen vooral op bij de kleur jas en de lengte van de jas. Wanneer er White Tie op de uitnodiging of bij de dresscode vermeld staat zijn rokkostuums voor de mannen dus zeer wenselijk. De man draagt in dit geval een jas die aan de achterkant langer is en aan de voorkant korter dan het jasje dat bij de smoking wordt gedragen. Ook heeft het rokkostuum drie knopen in plaats van één. Echter worden deze knopen niet gebruikt. Bij deze outfit hoort ook een blouse, een gilet in dezelfde kleur en dus een witte (vlinder)das. Voor de blouse, en dus ook de gilet, wordt traditioneel ook gekozen voor wit maar tegenwoordig zien we ook hier steeds meer variatie in.

Jacquet

Waar de smoking en het rokkostuum vooral bij avond gelegenheden wordt gedragen is het jacquet een outfit voor overdag. Voorbeelden hiervan zijn een huwelijk of een begrafenis. De jas bij deze outfit heeft wat weg van de smoking alleen loopt hij aan de achterkant een stuk langer door. Bij deze outfit wordt ook een blouse en een gilet gedragen al hoeven deze niet per definitie dezelfde kleur te zijn. Ook wordt er bij deze outfit vaak gekozen voor een normale das en een gestreepte pantalon. Een hoed maakt deze outfit helemaal af.

Gerelateerde dromen

Ontdek

De leukste cadeau ideeën

Nu er weer versoepelingen mogelijk zijn en het leven langzaam weer stapje voor stapje...

Trendy en casual

Voor mannen is het maken van een outfit keuze vrij makkelijk. De vraag is...

Op zoek naar duurzame palmolie

Palmolie is de meest geproduceerde en verhandelde plantaardige olie ter wereld. De olie wordt...

De voordelen van een traagschuim matras

Op zoek naar een goed matras zodat jij de ultieme nachtrust krijgt zodat je...

Een app voor autodelen: ideaal en altijd een auto...

Amsterdam is berucht. Niet vanwege criminaliteit, maar vanwege het grote tekort aan parkeerplekken. Woon...

DO’s en DON’Ts voor het dragen van een polo

Ah, de polo. De ultracomfortabele middenweg tussen t-shirts en heren overhemden. Dit is het...

Populaire categorieën

Comments